miercuri, 24 martie 2010

CILIVIZATIE sau WANNABE CA CAPRA ( cacofonie. asa si ce?) VECINULUI

A...pardon..civilizatie! Marea problema e ca Romania e o tara care intelege totul pe fund. Adica pe dos. Adica nu intelege nimic, ci mimeaza intelegearea profunda a problemelor si cerintelor, facand total aiurea ceea ce se cere. Astazi am vorbit cu o prietena din alta tara care s-a mutat in Bucuresti de un an, resedinta ei stabila fiind in Franta, Paris. Tipa a calatorit foarte mult in viata ei, a fost si prin Africa, prin Spania, in Anglia, Germania...a fost peste tot in vizita, deci are o viziune asupra stilului de viata din fiecare tara in parte. Asa ca am inceput sa vorbim despre viata de aici si despre viata de acolo, de dupa zidul de gunoi ce inconjoara Romania si ne ingradeste viziunile. Si mi-a spus niste lucruri destul de jignitoare pentru popoUL roman. Acolo, in Franta lumea e altfel. E civilizata. Peste tot pe unde a fost nu a vazut niciunde gunoiul care este pe strazile noastre, traficul nostru pe care il compara cu o jungla zgomotoasa in care fiecare trece cum vrea si face ce vrea. Ea a subliniat faptul ca la noi e anarhie totala. Niciunde in lumea asta nu o sa vezi oameni care sunt mai nesimtiti decat romanii. Faceam o comparatie cu stilul de munca si de responsabilitate din occident si de aici. Acolo, atunci cand un om nu poate ajunge la o obligatie SUNA si anunta ca nu poate ajunge. Aici pur si simplu nu ajunge!:)) Cand un om vrea sa colaboreze cu alt om sau cu altii intr-un proiect, vor avea toti de castigat. Aici e fiecare pe cont propriu. Acolo e vorba de seriozitate la locul de munca. Nu conteaza ca e vorba despre o menajera de la hotel, despre o cosmeticiana, despre un paznic care se ocupa de o curte sau de un vanzator de ziare. La ei fiecare om isi face treaba cum trebuie, cu responsabilitate, nu cu degetu-n nas si cu telefonul la ureche, raspunzand in sila unui posibil client.
Ea mi-a recunoscut ca inainte sa vina in Bucuresti, credea ca toti romanii sunt rromi! :)) SI nu facea distinctia intre roman si rrom. Credea ca rrom e o prescurtare de la roman. Si i-am explicat ca e o diferenta destul de mare. Dar cand mi-am terminat pledoaria, ea mi-a taiat-o foarte direct: 'Pay..nu e o diferenta asa mare...' Nu vreau sa subliniez CA CApra (nu pun virgula nici de-a dracu) vecinului e mai frumoasa si mai productiva decat lighioana din curtea noastra...dar nu am cum sa trec cu vederea faptul CA CApra (hehe...number 2) vecinului e mai educata si mai cu bun simt decat a noastra. Capra vecinului e mai profi decat amatoarea noastra de capra. Si daca noi avem o capra buna din 100 de capre in ograda, sa fiti siguri ca restul de 99 de capre vor sari pe ea si o vor baga la fund ca sa nu sparga trendul sezonului. In plus, capra vecinului nu se caca acolo unde doarme. Dar a noastra doarme in cacat. Poate de aici si vorba aia ..'Tara de cacat'.
Consider ca daca romanii ar fi putin mai responsabili avem o sansa sa ne integram cu adevarat in Europa si avem o sansa sa nu mai fim aratati cu degetul in tarile europene. Stiati ca in Franta, in unele magazine sunt puse afise pe care scrie ' Nu permiteti romanilor (tiganilor) sa va insele!' sau 'Interzis romanilor' ? NU stiati? Stiati ca in Spania s-a infintat o politie speciala care se ocupa doar de romani? NU stiati! Stiati ca mai mult de 40% din americani nici nu stiu unde e tara noastra si daca nu cumva e un oras mai mare, dar stiu ca romanii sunt tigani? A da..si mai stiu si de Dracula si 'Ciaocescu'. Dar totusi, ce e al nostru e al nostru..suntem campioni mondiali in informatica, matematica si fizica. Suntem cel mai inventiv popor pe langa Japonezi care sunt the kings of inventions. Suntem poporul cu cea mai mare capacitate de gestiona viata de pe o zi pe alta, pe locul doi clasandu-se Africa si apoi USA. Poporul nostru este foarte religios si de asta, suntem printre cele mai habotnice popoare. DAAAAAAAAr...degeaba suntem habotnici daca la noi se omoara si se bate lumea din tampenii, daca se consuma droguri in cantitati uriase. Dupa un studiu francez, daca ar fi sa facem o socoteala per locuitor tinand cont de droguri, fiecare locuitor al Bucurestiului face urmatoarele intr-un an: trage 5 cuie de iarba, prizeaza o linie de cocaina, si baga in vene circa 3 grame. Ceea ce e alarmant..tinand cont CA CApra (hehe..nr 3) occidentala baga 2 cuie de iarba. Nu mai vorbesc despre astea cum le zice..'Green shop', 'Dream shop', 'prafuri si pastile legale' care ne-au f***t mintile.
Alt atu al romanilor e faptul ca femeile romance sunt printre cele mai frumoase de pe glob. Eh..motiv de bucurie pentru strainii cu bani care vin in vizita in Romanica.
Ce as mai putea sa spun despre Bucurica Romanica? Ca noi punem la pamant industria de lactate de la noi din tara si importam din Franta? Ca noi nu mai folosim materiale de constructii made home in Romania si ca importam ca handicapatii de la mama Turchia si Jermania? Sau ca noi, care aveam case de moda si de productie vestimentara de ni se ducea vestea pe la Paris de veneau cocoanele sa se imbrace de la noi importam acuma MADE IN THAILANDA, MADE IN CHINA, MADE IN TURCIA ?
Aveam si noi in Bucuresti cateva case moda si fabrici de tesaturi si le-am inchis..exemplu: Fabrica Prodin de langa CET SUD, Fabrica Unirea- Timpuri Noi de pe Str. Dristorului? Si nici Casa de Moda Arta Modei nu mai are mult pana la faliment. Dar stiti de ce? Pentru ca vine capra inteligenta a vecinului si ori cumpara fabrica la preturi de nimic, ori devine partener/ finantator de productie si are pretentii ca productia scoasa sa fie vanduta in Romania si in Franta, bagandu-si p**a in industria noastra. Alte fabrici au dat faliment din cauza faptului ca erau lucruri de calitate, din in si bumbac si erau la preturi putin mai mari decat toate carpele de plastic de pe piata. Asa ca romanul, foarte destept a zis ..de ce sa dau 5 lei pe un prosop si sa-l tin 1 an cand pot sa dau 1 leu pe prosop si il tin 1 luna...sau..de ce sa dau 10 lei pe o fata de masa facuta bine cand pot sa dau 25 de lei pe ceva facut de capra vecinului?

SFAT: CAPRA VECINULUI NU E UN IDEAL DAR E UN PAS SPRE CILIVIZATIE AA..PARDON CIVILIZATIE!

2 comentarii:

  1. ai foarte mare dreptate dar nu ai cum sa schimbi ceea ce noi am devenit deja.un neam de inculti.ma uit la copii astia de 10 ani ce basini au in cap si ma gandesc cum eram noi la varsta lor.ca noi lasam capul in pamant daca ne facea observatie invatatoarea.da astia mai au putin si o injura si arunca dupa ea prin clasa.trist cat despre fabricile noastre...ehehes-au dus de mult..

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa moara si capra vecinului…Cam asta e dictonul dupa care traieste romanul, si nu romanii de la baza piramidei intelepciunii si ma refer la marea lor majoritate.Acest fenomen se intampla extinzandu-se ca o boala netratata peste tarisoara noastra draga si scumpa de vreo 20 si ceva de ani intr-un ritm de nestapanit si ma intreb unde vom ajunge?...Am observat de asemenea ca acest fenomen apare chiar si in mass media (destul de ciudat ) tinand cont ca aceasta latura ar trebuii sa fie corecta si sa ne expuna partea reala a lucrurilor . Daca si mass media a ajuns sa gandeasca asa pai nu mai am nicio asteptare. La cine ar trebui sa ma astept sa mai schimbe cate ceva din gandirea paguboasa a romanului? Daca inainte mai mult pe la sate vedeai tatele vorbind pe la poarta ca se bucura de raul altuia ca doar nu patea numai ea, azi vezi ca romanul se bucură de raul altuia la alt nivel. Nu inteleg de ce am ajuns sa fim asa,inainte parca toate erau altfel si cautam sa fim civilizati,sa ajutam pe altii,sa ne ajutam pe noi si sa trecem impreuna peste toate invatand sa privim educatia ca o stare de fapt…acum o privim cu invidie uitand sa fim civilizati.Asadar am ajuns sa ne furam si singuri caciula apoi strigam in gura mare.Nu e de mirare ca am ramas in urma la acest capitol si ca suntem priviti urat oriunde ne-am afla…Tare inspirat a mai fost Andrei Mureşanu cand a scris versurile imnului. Se potriveste ca o manusa...cel putin inceputul: deşteapta-te romane! Ai ceva mai important de facut si cateva reguli de bun simt de invatat...

    RăspundețiȘtergere