joi, 19 august 2010

Unirea Acaret Shopping Center

Lumini orbitoare! Lux! Reclame peste tot! Miros de parfum si decor imbietor! Centrul atentiei din Bucuresti! Locul in care vrei sa fii vazut! Locul in care iesi cu gagica pentru a fi admirat de restul muritorilor de rand. Locul unde toate fetele sunt "Bah Ion.Ce?", " Lady Laba", "R' Ihaha-NA!". Visul putoilor de 14 ani! Bine ati venit in UNIREA ACARET SHOPPING CENTER! Aici veti gasi cam tot ce se gaseste in SIR, PIATA OBOR, BIG BERCENI & co, numai ca aici toate costa mult mai mult decat altundeva. Nu ma credeti? Vreti exemple? Ok!
2 bucati clame mici roz cu buline albe - OBOR -0,50- 1leu/ bucata. ; U.A.S.C.- 30 lei/ ambele
1 bentita simpla de plastic rosu, fara model- OBOR- 2lei -4 lei ; U.A.S.C.- 25 lei/ bucata
tricou din seria celor de la magazinele de 12 lei orice produs- U.A.S.C. - 70 lei -150 lei/ carpa.

Magazinele au reduceri peste reduceri! 70 % reducere din colectia de vara! Si totusi o pereche de sandale de vara costa 350 lei cu tot cu reducere.
Reduceri mega uriase! 1 pereche de chiloti no name costa 50 lei! Si culmea: parfumurile s-au ieftinit!
Calculul meu modest: 3 perechi de chiloti= 1 parfum de la nuj ce companie smechera!

U.A.S.C. este un fel de Herastrau de lux pentru toti cei care vor sa iasa 'in oras' in zilele fierbinti si sa stea cu gagica la aer conditionat! Iar in zilele friguroase este un fel de semineu urias pentru toti snobii saraci!
Socoteala: Salariul unui om (nu zicem normal ca nu stim ce inseamna) este undeva pe la 800-1200 lei. Consideram ca sta in gazda impreuna cu inca cineva intr-un apartament cu 2 camere si ca toate cheltuielile se impart la doi. Vorbim deci, despre partea unui singur om.
70-100 euro- chiria pe luna=> 300lei-400lei. Sa consideram 300 lei.
Intretinere + curent + gaze + net + tv=> 120 lei + 30lei + 10 lei + 40lei (net + tv)=> 200 lei
Mancare => consideram fiecare masa in valoare de 8 lei (ca bonurile de masa)=> 24 lei/ zi=> 720 lei/ luna.
Telefon - 50 lei / luna.
Tigari- 300 lei ( 1 pachet pe zi)
Alte cumparaturi necesare- 100 lei- 200 lei . Consideram 150 lei/ luna.
TOTAL
300 + 200 + 720 + 50 + + 300 +150 = 1750 lei/ luna pentru un trai minim.

In acest moment, eroul nostru este pe minus. Nu conteaza cu cat. Chiar daca este vorba de 500 lei sau 700 lei. Ce e de facut? Se lasa de tigari. Ok! Ramane cu 1450 lei / luna dintre care are doar 1200 maxim. (k asa ne-a fost vorba la inceput si am ales salariul cel mai mare la consumul cel mai mic per persoana). Deci ii lipsesc 250 lei/ luna ca sa traiasca. Nu ca sa iasa in oras, nu ca sa se distreze, nu ca sa iasa la film si in club, nu pentru haine si mofturi. Doar pentru un trai minim. Hai sa zicem ca nu mananca de 750 lei pe luna (desi e minim). Sa zicem ca e mai slabut si mananca mai putin cu fix 250 lei, adica de 500 lei. Acum se incadreaza. DAR O MASA DE-A LUI VALOREAZA 5,5 lei/ portie. Si cum un om mananca de 3 ori pe zi rezulta 16,5 lei / zi pentru mancare. Ce poate manca el de 5,5 per masa? Pai isi ia o paine (1 leu), 2 iaurturi (2 lei), 8 feliute de salam ( 2lei) -stiu pentru ca zilele trecute am cumparat cateva feliute de salam pentru un caine de pe strada-. Si asta e la micul dejun. La pranz se duce la piata si cumpara 1 kilogram de cartofi din care mananca 2 zile ( 2 lei), 1 kilogram de rosii (2 lei) si de 1 leu isi ia salam (4 felii). Dupa o masa atat de 'copioasa' in timpul zilei, seara decide sa isi cumpere niste branza topita (3 lei), 1 paine (1 leu) si 1 iaurt ( 1 leu)/ 2 mere mici (1 leu).
ACUM IMI EXPLICATI SI MIE, VA ROG, PENTRU CINE E DESCHIS UNIREA ACARET SHOPPING CENTER? Cine isi permite sa indrazneasca sa se plimbe macar pe acolo? Cine suporta sa vada atat de mult lux in jur si sa n-aibe bani nici macar sa manance ca lumea? Ce fel de oameni se distreaza acolo, vazand preturile alea exorbitante? E ca si cum noi toti am fii niste sobolani jegosi care se plimba intr-o capcana de aur! Numai ca aceasta capcana nu este pentru sobolani ci este o capcana a sperantei si a iluziilor!

Un comentariu:

  1. Foarte realista postarea ta.Intr-adevar e ciudat ce se intampla dar asa cum spuneam si intr-o postare mai veche,nimic nu ma mai surprinde din ce se intampla in tarisoara noastra draga si scumpa.Criza sau nu in astfel de locatii preturile au explodat pentru acareturi pe care in pietele sau magazinele de cartier le gasesti la preturi considerabil mai mici ceea ce inseamna ca platim si locul de unde luam(prostia sau tupeul unora) si nu numai obiectul respectiv.O sa invoc acum si mentalitatea pe care merg patronii si anume aceea ca nu e prost cine cere...prost e cine da dar si mentalitatea celor care cumpara din asemenea magazine mari doar pt a se mandrii ca au acel obiect de acolo...O prostie mare,spun eu pentru ca in ziua de azi trebuie sa ne adaptam la nevoile strict necesare si apoi restul(daca mai raman banuti) o sa vedem.Foarte interesante si reale calculele tale...hehe,si spuneai ca nu esti buna la matematica...Viata frumoasa pe care totusi ai expus-o tu este aplicabila doar unei categorii de persoane chiar daca si asta reprezinta un trai destul de greu...Sunt sigur ca unora le e si mai greu plecand din start de la un trai mai mic decat cel prezentat de tine si care implica si alte responsabilitati...gen familie,copii,si rate la banci sau altele.Nu vreau sa ma lungesc prea mult,sunt multe de discutat si despre acest subiect dar prefer sa ma limitez la atat cu speranta ca vom face din realitatea asta o sansa posibila de supravietuire cu un trai decent pentru ca impreuna sa reusim sa aducem tara asta macar pe linia de plutire...cu astfel de magazine si cu astfel de clienti...nu cred ca o vom face curand.

    RăspundețiȘtergere